Firgun ensemble

zaterdag 23 april 2022

‘Firgun’ is een onvertaalbaar woord uit het Hebreeuws en betekent zoveel als: ‘Blij zijn om het geluk dat een ander te beurt valt’.
Het Firgun Ensemble is een ensemble bestaande uit Emile Souvagie (klarinet), Ludovic Bataillie (viool), Ciska Vandelanotte (viool), Alice Sinacori (altviool) en Karin Broeckhove Ibarra (cello). Ze specialiseren zich in het repertoire dat geschreven is voor klarinet en strijkkwartet.

Het ensemble is ontstaan in het voorjaar van 2017 uit studenten, maar vooral ook vrienden van de koninklijke conservatoria van Antwerpen en Brussel. Na intensieve coaching bij onder meer Gilles Millet (Danel kwartet), Amy Norrington (Oxalys), Tony Nys (Malibran Quartet), Erik Schumann (Schumann Quartet), Wouter Vossen (Storioni Trio), Karel Steylaerts (Trio Fenix) en Nicola Boud specialiseren ze zich momenteel aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA) te Amsterdam en het Orpheus Instituut te Gent. Het Firgun Ensemble viel meerdere malen internationaal in de prijzen: In januari 2018 schreven ze de eerste prijs van het Nederlandse Storioni Willem Twee Concours op hun naam, samen met de publieksprijs. Als bekroning hiervoor werden ze uitgenodigd door NPO Radio 4 om hun radiodebuut te maken vanuit de Spiegelzaal van het Concertgebouw in Amsterdam. In 2022 won Firgun de Supernova competitie in eigen land, georganiseerd door radio Klara. Hierdoor mogen ze in het seizoen ‘22-’23 een tournee ondernemen langs tal van Belgische kamermuziekpodia. Intussen zijn ze een graag geziene gast op tal van internationale podia. Zo traden ze reeds op tijdens het prestigieuze Grachtenfestival in Amsterdam, het Arte Amanti Festival en de NJO Muziekzomer. Ze speelden recitals in Muziekgebouw Eindhoven, de Toonzaal ‘s Hertogenbosch, Podium Klassiek Eindhoven, De Singel in Antwerpen en het Muziekinstrumentenmuseum in Brussel. Verder waren ze reeds te horen op Klara, Musiq’3 en NPO Radio 4